Våra värderingar
Inga viltfångade djur
Inga djur som bor här är viltfångade. De är alla uppfödda i fångenskap sedan flera generationer tillbaka precis som katter, marsvin, hästar med mera... Enda undantaget som görs är om djuret är ett smuggeldjur som omhändertagits av Polis/Länsstyrelse, och är i akut behov av ett hem. Varbergs Tropikarium kan stolt säga att vi INTE stödjer försäljning av viltfångade djur!
Inga djur avlivas i onödan
Andra instanser har fått negativ kritik på grund av att de avlivar fullt friska djur. Ibland till och med utrotningshotade djur. Ibland skylls det på att djuren måste få chansen till att para sig så att de kan få utlopp för sina naturliga instinkter. Ibland är ursäkterna ännu sämre och man skyller på ett överskott. Mer troligt är att söta djurungar lockar till sig fler besökare vilket innebär mer pengar i fickan på djurparkens chefer. På Varbergs Tropikarium avlivas INGA djur av sådana skäl! Om ett djur av någon anledning inte kan stanna kvar så omplaceras det.
Större ytor till djuren
Vi arbetar ständigt för att alla djuren skall ha det bra. Många av våra djur har betydligt större inhägnader än vad som egentligen krävs. Den Afrikanska sporrsköldpaddan kräver exempelvis endast 20 kvadratmeter i yta, men vi har valt att ge vår egna sporrsköldpadda dubbelt så stort. Våra vitörade silkesapor behöver endast ha ca 7 kvadratmeter att röra sig på enligt lag, men vi har valt att ge våra djur 100 kvadrat att leka på.
Riktiga växter
Många tropikarium runt om i världen använder inte levande växter inne hos sina djur. Detta på grund utav att det är väldigt dyrt med riktiga växter, samt att det tar en massa tid att sköta. Men vi på Varbergs Tropikarium tror på att djur trivs bäst med riktiga levande växter istället för plast. Det ger en bättre miljöberikning för djuren. Det är inte alltid det går då djuren många gånger förstör sina växter när de leker omkring. Men vi har försökt i den utsträckning som går att använda riktiga levande växter.
Alla djur är kameraövervakade
På Varbergs Tropikarium kan man få komma djuren lite extra nära eftersom några utav dem är lösa när man går in till dem. Detta för att de skall få en så stor inhägnad som möjligt. Alla djuren är dock kameraövervakade och skulle någon besökare missköta sig så får de genast en varning. Om personen i fråga fortsätter att missköta sig portas man. Här kommer djurens välbefinnande alltid först. Lyckligtvis är det nästan inga av våra besökare som någonsin missköter sig.
Vi är godkända av alla instanser.
Besiktade och godkända av både Länsstyrelsen, Jordbruksverket, Hallands kommun, veterinär, zoolog, brandskyddet och miljö och hälsa.
Bevarandeprojekt
För att få driva en djurpark eller Tropikarium måste man ha minst ett bevarandeprojekt. Man väljer helt enkelt ett utrotningshotat djur som man sedan bland annat försöker avla på. För att förhoppningsvis kunna placera ut fler individer i det vilda, och på så vis främja arten som oftast håller på att dö ut på grund av människans förstörelse av dess naturliga habitat och olaglig tjuvjakt. Vårat bevarandeprojekt är Pannkakssköldpaddan från Tanzania.
Genbanken
Ett annat sätt att arbeta för djurens fortlevnad är att agera som en genbank. Ifall ett djur olyckligtvis skulle försvinna helt i det vilda finns det ändå kvar på Djurparker och Tropikarium. Då har man en chans att avla fram nya individer som man sedan kan placera ut i det vilda. Vid exempelvis en skogsbrand kan en art drastiskt reduceras i antal. Något man tyvärr fick uppleva i Australien 2019, då 1,25 miljarder infödda djur kan ha strukit med. Bland annat koala, känguru och vombat. Många av dessa kan nu vara hotade av utrotning. Varbergs Tropikarium har den utrotningshotade Kubakrokodilen, pannkakssköldpaddan och kejsarskorpionen som sina skyddslingar.